Over Roias

Kwaliteit ontvouwen in organisaties

De naam Roias

Van harte welkom op de website van Roias. Mijn naam is Gea van Kruistum. Op deze pagina vertel ik je graag wat de klaproos (Papaver Roias) en mijn visie op organisatieontwikkeling met elkaar te maken hebben. John Berger verwoordt de bloeiwijze als volgt:

“Voor de klaproos bloeit, is haar groene kelk zo hard als een schaal van een amandel. Op een dag splijt deze schaal open. Er vallen drie groene scherven op de grond. Het is geen bijl die haar open splijt, maar een propje vliesdunne opgevouwen bloemblaadjes. Als deze opengaan verandert hun kleur van pasgeboren roze in het brutaalste rood dat er in het veld te vinden is. Het is alsof de kracht die de bloemkelk heeft opengespleten, de behoefte van dit rood is geweest om zich kenbaar te maken en gezien te worden…”

Menselijke ontwikkeling ontvouwt zich wat mij betreft net zo. Verborgen kwaliteiten blijken -eenmaal in het bewustzijn- krachtig genoeg om gewoontepatronen te doorbreken; het oorspronkelijke zelf ontvouwt zich. Krachtig en authentiek.

Over Roias

Werkwijze

Mijn aanpak richt zich op het bewust maken van onzichtbare kwaliteiten in mens en organisatie. Wanneer de innerlijke energie van dit verborgen potentieel letterlijk wordt ervaren, blijkt dit krachtig genoeg om door belemmeringen als angst en gewoontepatronen heen te breken.

De afgelopen jaren ontwikkelde ik tal van technieken en oefeningen waarmee ik mensen dit laat ervaren. Hierdoor gaan zij in toenemende mate vertrouwen op wie zij ten diepste altijd al zijn. Dit geeft moed om geconditioneerde gedragspatronen te doorbreken, en nieuw eigen gedrag te ontdekken. Omdat het hier gaat om authentiek gedrag, komt dit in de praktijk moeiteloos tot vorm, en brengt precies die verandering op gang die gewenst is.

Met deze aanpak benader ik in principe iedere ontwikkelvraag op het gebied van coaching, teamcoaching of in-company opleiding. Ik beschouw de leergangen die ik ontwikkelde onder de naam “meesterschap” als het brutaalste rood dat er in het veld te vinden is: uniek, diepgaand, en meesterlijk. Met altijd een krachtig en duurzaam resultaat in mens en organisatie.

Gea van Kruistum

Na een loopbaan van ruim twintig jaar als senior organisatieadviseur, trainer en coach, richtte ik in 2004 mijn bedrijf Roias op. De inspiratie hiervoor ontstond door ervaringen in mijn eigen leren. Tot dan toe zag ik menselijke ontwikkeling vooral als een horizontale beweging: gericht op inzicht vergroten en kennis vergaren. Door intensieve studies bij de Zijnsoriëntatie en het System Centered Training Institute werkte ik met de verticale beweging van ontwikkeling: begrijpen hoe mensen omgaan met hun levensenergie. Ik ontdekte hoe kostbaar potentieel schuil gaat achter een hard “schild” van menselijke defensies die weliswaar ooit van levensbelang waren, maar nu ontvouwing belemmeren. Het is mijn passie mensen te leren hoe zij hun inherente kracht en potentieel optimaal gebruiken door helemaal op hun gemak te blijven met alles wat zich in hun (werk)omgeving voordoet.

Over Roias

Relevante opleidingen:

System Centered Training & Research Institute:
Ongoing group Wageningen (2012-2019)

Container Training University of York (2018)
Skills Lab University of York (2015)
Foundation University of York (2014)

School voor Zijnsoriëntatie:
Gecertificeerd coach begeleider (2008-2011)
Basisopleiding (2005-2008)
Jaartraining voor coaches:
drie jaartrainingen bij Liesbeth Wolfkamp (2002-2005)
School voor Coaching:
Gecertificeerd coach 2001
KSG/Berenschot opleidingen:
Diverse train-the-trainers, adviesvaardigheden, projectmatig werken  (1985-1994)

“(…) Door deze manier van coaching ervaar je je persoonlijklheid vanuit verschillende perspectieven, en dit geeft de coaching een grote diepgang. Het is geen kwestie van een kunstje aanleren, maar je ontwikkelen vanuit je eigen vrije basis (…) Werken aan jezelf maakt dat je in je werkomgeving effectiever wordt in communicatie en besluitvorming. Een blijvende winst.”

Ruud (Manager)

“(…) Ik heb prachtige, waardevolle ontdekkingen gedaan tijdens de trainingsdagen (…) Zaken die beklijven, omdat je ze echt voelt, niet alleen maar verstandelijk begrijpt. En dat is volgens mij de kracht van de aanpak van Gea. Het gaat om de basis, de essentie, niet om het aanbieden van een tool of een werkwijze voor het managen van de gevolgen (symptoombestrijding).”

Anne (Projectmanager)