Meesterschap

Kwaliteit ontvouwen in organisaties

Wat is meesterschap?

Meesterschap heeft binnen Roias een eigen kleur; de meesterschapstrainingen zijn uniek en onderscheidend. Het woord meesterschap gebruik ik voor het volledig “in beeld” hebben van iedere situatie die zich voordoet, en daarmee op je gemak zijn. Dit overstijgt de inhoud, en maakt direct helder wat er daadwerkelijk speelt in de onderstroom van menselijk gedrag. Dit blijkt bijvoorbeeld behulpzaam als: ….. je merkt dat het je als leider niet lukt om je team in beweging te krijgen….. je ontdekt dat je als ervaren adviseur nèt de scherpte mist bij steeds weer dezelfde klant…. je het lastig vindt om bij jezelf te blijven in het bijzijn van jouw leidinggevende.

De innerlijke houding van meesterschap maakt dat je hetzelfde anders gaat zien. Tijdens een meesterschapstraining ontdek je wat in specifieke situaties onbewust bij jou speelt. Je leert hoe je de houding van meesterschap aanneemt, en welk deel van jouw brein dan actief wordt. Je ziet hoe jouw “gewoontepatronen” je heldere zicht vertroebelen. Gaandeweg ontdek je waarom sommige werkcontacten soms zo moeizaam verlopen. Je ziet wat speelt bij de ander, en hoe je daarop anticipeert met interventies die effectiever zijn dan die je tot nu hanteerde. Door de houding van meesterschap aan te nemen, ervaar je meer rust en vrijheid. Rust omdat je je niet meer bezig hoeft te houden met zaken die feitelijk niet aan de orde zijn. Vrijheid omdat je bewust kiest om uit je gewoontepatronen te stappen, en op je gemak raakt met alles wat zich voordoet.

Meesterschap Roias
We jakkeren wat af op onze dagelijkse gewoontefiets. Tijdens een meesterschapstraining ontdek je hoe het is als je afstapt: onverwachte kwaliteiten ontvouwen zich….

Meesterschap in werk

Nadat jouw coachtraject met succes is afgesloten, kan het zijn dat je zó enthousiast bent over je ontdekkingen, dat je persoonlijk meesterschap verder wilt verdiepen. Bij Roias bestaat de unieke mogelijkheid om dit samen met andere ex-coachklanten van mij te doen door deel te nemen aan de jaartraining “Meesterschap in werk”. Zie voor meer informatie hierover bij “Meesterschap“.

Meesterschap in advies

Voor professionals met enige jaren  ervaring als adviseur, organiseer ik jaarlijks samen met mijn collega Elian Swinkels de leergang “Meesterschap in advies”. Naast het aanleren van de meesterlijke houding blijkt het werken in een groep met adviseurs uit verschillende disciplines van meerwaarde te zijn. Incompany versie is bespreekbaar.

Meesterschap in coachen

Voor ervaren coaches die de kracht van de meesterlijke blik zelf willen ervaren en daar mee willen werken, organiseer ik jaarlijks een supervisiereeks van 4 hele dagen. Tijdens deze dagen is er gelegenheid om casuistiek in te brengen en te analyseren vanuit meesterschap. Daarnaast leer je hoe je met ervaringsoefeningen de houding van meesterschap bij jouw coachklanten wakker maakt.

Meesterschap in leidinggeven

Leidinggeven sluit volgens de visie van Roias vooral aan bij de organisatiedoelstelling en de gewenste bedrijfscultuur. Daarom bied ik deze training uitsluitend incompany aan. Geschikt voor zowel beginnende als ervaren leidinggevenden. Ik ga graag in gesprek of “Meesterschap in leidinggeven” een gepaste aanpak is voor de leiderschapsvraag van de organisatie.

Evaluatie jaartraining
“Iedere training opnieuw ervaren wat een opening en ruimte het biedt om jezelf echt in beeld te hebben. Alle respect gaat naar Gea die dit met beide benen op de grond zo professioneel neerzet. Het is een “prachtkado”, de jaartraining “Meesterschap in werk”!

Hoofd HR

“De jaartraining “Meesterschap in werk” was voor mij de ideale manier om verdere verdieping te geven aan hetgeen ik uit mijn coachingssessies heb kunnen halen, en om de ontdekkingen te kunnen internaliseren, eigen te maken. Samen werk je verder aan de basis die in de coaching is gelegd”….”Ik ervaar nu meer balans tussen gevoel en verstand. Ik heb geleerd meer te vertrouwen op mijzelf en het leven, op durven zijn. Wat een ontdekkingstocht! Zo kostbaar, ik had het niet willen missen…”.

Projectmanager

“Deze training is de meest waardevolle training in mijn carriere geweest. Het heeft me verder gebracht als mens en als professional. De rol van Gea was hierin onmisbaar. Op een heldere en persoonlijke manier begeleidt ze je. De training zelf is een prachtige combinatie van theorie en veel praktijk. Je gaat in groepjes aan de slag, waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke ontdekking (waarbij het leren van andere professionals -soms tegenpolen- net zo leerzaam is!”.

Innovatie Consultant

“Deze training heeft mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling een boost gegeven. Het heeft mijn zelfbewustzijn en mijn zelfvertrouwen vergroot. Ik ken mezelf beter, en niet alleen mijn valkuilen, maar juist ook mijn talenten en mijn kracht. Ik toonde altijd al lef en initiatief in mijn werk, maar was ook snel uit het veld geslagen door bijvoorbeeld negatieve feedback van collega’s, conflicten of politieke druk.
Door meesterschap ben ik veel beter in staat om op een heldere en rustige manier met lastige situaties om te gaan. Ik ga nu vaker confrontaties aan in plaats van uit de weg, en kies bewuster waar ik wel en geen energie in steek.  Ik ben ook professioneler geworden in mijn werk. Die professionele blik is geen aangeleerd gedrag of kunstje, maar een soort heldere blik op de zaak. Het is of ik beter kan zien wat er werkelijk gebeurt in het hier en nu, en daarmee minder geleid wordt door aannames, angsten, belemmerende overtuigingen of andere denkbeeldige beren op de weg.
Kortom: de training heeft mij een wezenlijke verschuiving in perspectief geboden: je bent geen speelbal van je omgeving en je eigen (emotionele) reacties op die omgeving. Je kunt zelf bepalen welke houding je aanneemt ten aanzien van de situatie en daarmee je eigen koers varen.  Wat ook inspirerend voor mij was om in de training een jaar lang ervaringen te delen met andere professionals buiten mijn dagelijkse werkkring. Van het leerproces van de anderen leer je zelf eigenlijk net zo veel. En Gea weet precies de juiste snaar te raken om de meester in jezelf te vinden. Zij doet dit vanuit liefdevolle confrontatie en de rotsvaste overtuiging dat meesterschap voor ons allemaal voorhanden is”.

Expert Consultant